افرادی که وارد بازار سرمایه میشوند، قطعاً اصطلاح سهام شناور آزاد را بارها شنیدهاند. اگر جزء افرادی هستید که بهتازگی وارد چنین بازاری شده و ایدهای از معنی و مفهوم این نوع سهام ندارید، بهتر است در ادامه با ما همراه باشید تا با سهام شناور آزاد آشنا شوید.
مفهوم سهام شناور آزاد
سهام شناور آزاد یا معادل انگلیسی آن Free Float بخشی از سهام یک شرکت است که صاحبان آن آمادهی عرضه و فروش سهم هستند. صاحبان سهام شناور آزاد با نگهداشتن آن سهام قصد مشارکت در مدیریت شرکت را ندارند. با بررسی تعداد سهامدارانی که مایل به عرضه سهم خود هستند میتوانید میزان ریسک معاملات را تخمین بزنید. درواقع، هرچقدر این نسبت بزرگتر باشد، تمایل سهامداران به نگهداری سهام کمتر است. درنتیجه میزان ریسک نگهداری سهم از سوی خریدار بیشتر میشود.
نحوه محاسبه سهام شناور آزاد
قبل از پرداختن به نحوه محاسبه این نوع سهام باید سهامداران راهبردی که سهامداران عمده نیز نامیده میشوند را بشناسید. راهبردی به سهامدارانی گفته میشود که قصد واگذاری سهام خود را در کوتاهمدت نداشته و قصد مشارکت در مدیریت شرکت را دارند. این افراد شامل کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی میشوند که مالک حداقل پنج درصد از سهام شرکت هستند. حال برای محاسبه سهام شناور آزاد ابتدا باید تعداد سهامداران راهبردی مشخص شود و از تعداد کل سهامداران کم شود. سپس تعداد سهام شناور آزاد و درصد آن بهکل سهام شرکت به دست آید.
تأثیرات شناوری سهم
شرکتهایی که شناوری سهم کمتر از ۲۵ درصد دارند از فهرست شرکتهای بورسی حذف میشوند. اگر میزان شناوری سهمی بیشتر باشد، زودتر و سریعتر عرضه میشود؛ بنابراین تعداد سهامداران مردمی بیشتر میشود و تصمیمگیرندگان شرکتی کمتر امکان دستکاری قیمت را پیدا میکنند. حال اگر شرکتی شناوری کمی داشته باشد، مدیران و سهامداران راهبردی شرکت بهراحتی میتوانند شرکت را طبق خواست و اهداف موردنظر خود مدیریت کنند. در شرکتهایی که سهام شناوری بالایی دارند نمیتوان بهسادگی قیمتها را دستکاری کرد اما اگر سهام شناور کم باشد با سرمایه کم میتوان قیمت را افزایش یا کاهش داد و دیگران را به خرید سهم ترغیب کرد. توجه کنید که در شرکتهای با سهام شناوری بالا به دلیل حجم زیاد معاملات و سهامداران، میزان نوسان سهم کمتر میشود.
آیا سهام شناور ثابت است؟
ازآنجاییکه سهام شناور، نقد شوندگی بالایی دارد نمیتواند ثابت بماند زیرا این احتمال وجود دارد که سهامداران اصلی شرکت در هنگام رشد قیمت سهم، آن را بفروشند و میزان سهام شناور خود را در بازار کاهش دهند.
شاخص شناور چیست؟
هر سهم بر اساس سهام شناوری که دارد روی شاخص تأثیر میگذارد. دلیل اهمیت شاخص شناور به این خاطر است که تأثیرگذاری هر سهم، بر مبنای میزان اثرگذاری سهام قابل معامله شرکت در بازار سهام محاسبه میشود. به همین دلیل، قابلیت تحلیلی بالایی دارد و خاصیت توضیح کنندگی آن میتواند اتفاقات بازار سرمایه را کاملاً پوشش دهد.
نکات مهم
- هرچقدر شناوری سهام یک شرکت بیشتر باشد، افزایش قیمت آن به سرمایه بیشتری نیاز دارد. درواقع زمانی که تعداد بیشتری از سهام آماده عرضه باشد، رشد قیمت دیرتر اتفاق خواهد افتاد.
- در زمان عرضه و تشکیل صف فروش نیز شرکت با شناوری بالا چون عرضهکنندگان بیشتری دارد سریعتر در صف فروش قرار میگیرد.
- درصد سهام شناور آزاد را بهعنوان عاملی اثرگذار برافزایش نقد شوندگی، عمق و کارایی بازار میدانند. اگر بهتازگی با بازار سهام آشنا شدهاید، بهتر است سهامی را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید که شناوری متعادل داشته باشد. برای به دست آوردن شناوری متعادل، کافی است میانگین سهام شناور شرکتهای بازار را محاسبه کنید و هر چه شناوری سهم موردنظر به این میانگین نزدیکتر باشد، شناوری متعادلتری دارد. سهمهای کوچکی که سهام شناور آزاد کمی دارند بهترین سهم برای سفتهبازها محسوب میشوند تا بهراحتی و با سرمایه کم، روی آنها اثر بگذارند.
جمعبندی
سهام شناور آزاد به بخشی از سهام یک شرکت گفته میشود که صاحبان آن حاضر به فروش و عرضه سهم خود هستند. برای محاسبه آن باید عوامل مختلفی ازجمله تعداد سهامداران راهبردی تعیین شود. نقد شوندگی سهام شناور بالاست و به همین دلیل نمیتواند ثابت بماند. اگر سهمی نسبت سهام شناور آزاد بیشتری داشته باشد، امكان نقد شوندگی آن بیشتر و دستکاری قیمت آن كمتر میشود؛ زیرا حجم منابع لازم برای دستکاری آن خیلی زیاد بوده است؛ اما شركتی كه كوچک و سهم شناور آزاد آن كم است، بهسادگی دچار دستکاری قیمت میشود.