شرایط افتتاح حساب بانکی برای افراد زیر 18 سال

افتتاح حساب
نویسنده :نازنین ختمی تاریخ:1401/5/26
خیلی چیز عجیبی نیست که نوجوان‌ها بخواهند برای خودشان حسابی در بانک باز کنند و پول‌توجیبی‌هایی که می‌گیرند را برای روز مبادا در آن پس‌انداز کنند. با این شرایط سخت اقتصادی، همه نگران آینده خود هستند؛ حتی بچه‌های 10 یا 12 ساله! البته، همیشه هم صحبت از پول پس‌انداز کردن نیست، خیلی از نوجوان‌ها، این روزها کار می‌کنند و مستقل هستند. پس طبیعی است که بخواهند حسابی داشته باشند و درآمد خود را در آن بریزند. اما در اینجا، چیزی هست که ممکن است مانع این کار بشود و آن، نداشتن سن قانونی است. یعنی خیلی از نوجوان‌ها و بچه‌ها، چون به سن قانونی نرسیده‌اند، برای باز کردن حساب، کمی دچار مشکل و سردرگمی می‌شوند. اما اگر ادامه این مطلب را بخوانید، می‌بینید که باز کردن حساب بانکی برای افراد زیر 18 سال، مثل آب خوردن است. پس با ما همراه باشید.

وقتی می‌گوییم سن قانونی، منظورمان دقیقا چیست؟

وقتی از سن قانونی صحبت می‌کنیم، منظورمان دقیقا 18 سال و یک روز در تاریخ شمسی است. یعنی نمی‌شود این قضیه را شوخی بگیریم و فکر کنیم هرکسی که شمع تولد 17 سالگی خودش را فوت کرده و به‌اصطلاح 17 سالش تمام شده و دارد 18 سال خود را پر می‌کند، به سن قانونی رسیده است. نه از این خبرها نیست! شما حتما باید 18 سال و یک روزتان باشد که بتوانید ادعا کنید که به سن قانونی رسیده‌اید.
خب حالا بیایید از این قضیه بگذاریم و برویم سراغ اصل مطلب! ما در این مقاله با سن قانونی کاری نداریم و می‌خواهیم به داد افراد زیر 18 سال که دوست دارند حساب بانکی باز کنند برسیم. چه راه‌هایی وجود دارد که یک فرد زیر سن قانونی بتواند در بانک، حساب باز کند؟

روش اول: افتتاح حساب توسط ولی، قیم یا وصی

اگر زیر سن قانونی باشید و دلتان بخواهد در بانک، حساب باز کنید، اولین و ساده‌ترین راهی که از طرف بانک پیش پای شما گذاشته می‌شود، این است که از ولی، قیم یا وصی خود کمک بگیرید. یعنی از آنها، که همگی آقا هستند، بخواهید تا برایتان حساب باز کنند. برای باز کردن حساب از این روش، باید با ولی یا قیم یا وصی خود به بانک بروید تا آنها، به نام شما حسابی باز کنند. راستی، باید این نکته را هم گوشزد کنم که اگر با این روش برای خودتان یا کسی که زیر سن قانونی است، حساب باز کنید، برای برداشت از حساب، یا به حکم رشد نیاز دارید یا به کسی که حساب را افتتاح کرده است. در آخر این را هم اضافه کنم که با این روش، می‌شود هر نوع حسابی به جز حساب جاری با دسته‌چک باز کرد و هیچ مانعی برای این کار وجود ندارد.

روش دوم: افتتاح حساب توسط شخصی غیر از ولی، قیم یا وصی

خب اجازه بدهید تا این بخش را با یک سوال آغاز کنیم. آیا مادران می‌توانند برای فرزندان زیر 18 سال خود حساب باز کنند یا برای این کار حتما به ولی، قیم یا وصی نیاز است؟
خوشبختانه، از سال 1400 طبق قانون جدیدی که تصویب شد، مادران هم می‌توانند برای فرزندان خود که زیر سن قانونی هستند، حساب باز کنند. همان‌طور که بالاتر اشاره کردیم، در گذشته نه چندان دور، فقط ولی، قیم یا وصی فرد زیر 18 سال، که همگی آقا هستند، می‌توانستند برای او حساب باز کنند؛ اما الان دیگر قانون این اجازه را به مادر هم می‌دهد. لازم است این نکته را هم اضافه کنم که در این روش، مادر فقط می‌تواند حساب قرض‌الحسنه برای کودک زیر 18 سال خود باز کند و درست مثل روش قبل، حساب به نام خود فرزند است.
در ضمن، خالی از لطف نیست که بدانید در این روش، فقط مادر است که اجازه دارد از حساب فرزندش پول برداشت کند، نه کس دیگر. البته اگر خدای ناکرده، مادر فوت کند و از دنیا برود، فرزند زیر 18 سال که حساب به نام اوست، باید صبر کند تا به سن قانونی برسد و بعد از رسیدن به سن 18 سالگی، دیگر آزاد است که پول خود را از حساب برداشت کند. ولی، اگر برای گرفتن پول خودش عجله داشته باشد و بخواهد قبل از رسیدن به سن قانونی، پول از حسابش برداشت کند، باید حتما حکم رشد داشته باشد.

حکم رشد چیست؟

خب، در مطالب بالا چندین بار از عبارت "حکم رشد" استفاده کردیم و ممکن است برایتان سوال پیش آمده باشد که اصلا این حکم رشد که چند بار به آن اشاره کردیم، چیست؟ اگر با دقت بیشتری به این کلمه نگاه کنید، شاید تا حدودی به جواب سوالتان برسید؛ چون این کلمه انگار دارد داد می‌زند که چه معنایی دارد. خب بگذارید که به زبان خیلی ساده، حکم رشد را برایتان توضیح بدهم. حکم رشد، نشان‌دهنده این است که اگرچه فرد به سن قانونی نرسیده و زیر 18 سال سن دارد، ولی از نظر عقلی به بلوغ رسیده و می‌تواند از خدمات مالی استفاده کند.
البته، این گواهی را به هرکسی نمی‌دهند و قاضی، با توجه به تحقیقات میدانی که صورت گرفته و استشهادیه‌ای که جمع شده، تصمیم می‌گیرد که آیا باید حکم رشد را برای فرد درخواست دهنده که زیر 18 سال دارد، صادر کند یا نه.
اگر می‌خواهید درخواست گواهی رشد بدهید، باید به دادگاه خانواده یا دفتر خدمات قضایی مراجعه و درخواست خود را صبر کنید و منتظر حکم قاضی بمانید. این نکته را هم لازم است بدانید که شرایط درخواست حکم رشد برای دختر و پسر، فرق آن‌چنانی ندارد؛ فقط اینکه، امکان ندارد با درخواست حکم رشد دختر زیر 9 سال و پسر زیر 15 سال موافقت شود!

روش سوم: افتتاح حساب با استفاده از حکم رشد

یکی دیگر از روش‌هایی که می‌توان با استفاده از آن، بدون داشتن سن قانونی، در بانک حساب باز کرد، افتتاح حساب با داشتن حکم رشد است. کسی که موفق به گرفتن حکم رشد شود، می‌تواند شخصا به بانک مراجعه و حساب باز کند، بدون نیاز به ولی، وصی، قیم یا مادر! تازه، شخص زیر 18 سال که حکم رشد دارد، دستش برای نوع حسابی که قرار است داشته باشد، باز است و می‌تواند حساب سپرده مدت‌دار یا حساب قرض‌الحسنه در بانک افتتاح کند. در ضمن، تنها کسی که می‌تواند از حساب این فرد پول بردارد، خودش است؛ آن هم با حکم رشد. پس، هیچ‌کس جز خودش نمی‌تواند پول‌هایی که او در حسابش دارد را برداشت کند و به آنها دست بزند.

چه مدارکی برای افتتاح حساب در بانک لازم است؟

برای افتتاح حساب برای افراد زیر 18 سال، همان مدارکی لازم است که افراد بالای 18 سال برای باز کردن حساب در بانک باید آنها را در دست داشته باشند.
  • اصل و کپی شناسنامه و کارت‌ملی صاحب حساب
  • اصل و کپی شناسنامه و کارت‌ملی ولی یا قیم قانونی + مدارکی که قیم بودن را اثبات کند
  • پر کردن فرم‌های مربوط به افتتاح حساب توسط ولی یا قیم (همراه داشتن آدرس دقیق و کدپستی الزامی است)

کلام آخر

اگر زیر 18 سال دارید و می‌خواهید در بانک حساب باز کنید، بهتر است بدانید که این کار نیاز به انجام  یک‌سری مراحل خاص دارد. در مقاله بالا تلاش کردیم تا هر چیزی که برای باز کردن حساب در زیر سن قانونی لازم است بدانید را توضیح بدهیم. پس، مقاله بالا را به‌دقت بخوانید. شما روش دیگری برای این کار سراغ دارید؟

نظرات
نام
پست الكترونيک
وب سایت
متنی که در تصویر می بینید عینا تایپ نمایید
نظر
بيشتر
1400/9/10 چهارشنبه