راهنمای رفع سوء اثر چک برگشتی

چک برگشتی
نویسنده :نازنین ختمی تاریخ:1401/5/15
چکتان برگشت خورده و از تسهیلات بانکی محروم شده‌اید؟ می‌خواهید هرچه زودتر این لکه ننگ را از دامن خودتان پاک کنید ولی نمی‌دانید چگونه؟ بله درست شنیدید! اگر چکی که کشیدید به هر دلیلی برگشت بخورد، از خدمات بانکی محروم می‌شوید؛ یعنی شما تا مدت‌ها نمی‌توانید در بانک حساب باز کنید، نمی‌توانید دسته‌چک جدید بگیرید، اموالتان مصادره می‌شود و کلی اتفاقات بد دیگر! به هر علتی که نتوانستید چک را پاس کنید، اگر در چنین وضعیتی گیر کرده‌اید، فقط چند نفس عمیق بکشید و همه حواستان را به من بدهید؛ چون قرار است در این مقاله به شما یاد بدهم که چطور سوء اثر چک برگشتی را رفع کنید تا حسابتان با بانک صاف شود.

چگونه می‌توان سوء اثر چک برگشتی را رفع کرد؟

خب، اگر چکتان برگشت خورده و به فکر افتاده‌اید تا رفع سوء اثر کنید، باید بگویم که این کار از دو روش امکان‌پذیر است. در ادامه هر دو روش رفع سوء اثر چک برگشتی را خیلی مفصل توضیح می‌دهیم.
قبل از اینکه برویم سراغ روش‌هایی که برای رفع سوء اثر چک وجود دارد، اجازه بدهید تا یک پیشنهاد خوب به شما بدهم. اگر دلتان نمی‌خواهد دردسر بکشید و ترجیح می‌دهید که هرچه سریع‌تر سر و ته ماجرا را هم بیاورید، بهترین کار این است که به محض برگشت خوردن چکتان، به بانک مراجعه کنید و پولی که باید برای پاس شدن چک بپردازید را در حساب سپرده جاری خود واریز کنید و از بانک بخواهید که هم چک برگشتی و هم سوء اثر ناشی از آن را هرچه سریع‌تر رفع کند. این‌طوری بانک به دارنده چک اطلاع می‌دهد که بیاید و پولش را بگیرد. البته پولی که برای پاس شدن چک به بانک داده‌اید، توسط بانک و با اطلاع شما مسدود می‌شود تا طلبکارتان بیاید و طلب خود را بگیرد. اگر دارنده چک برای گرفتن پولش نیاید، بانک تا حداکثر یک سال برای او صبر می‌کند و پول شما را مسدود نگه می‌دارد ولی بعد از یک سال، اگر از او خبری نشود، دیگر پولتان آزاد می‌شود.

روش اول: رفع سوء اثر چک برگشتی درحالی که لاشه چک موجود است

خب، روش اول کمی راحت‌تر است. یعنی اگر چک شما برگشت بخورد و شما لاشه آن را در اختیار داشته باشید، می‌توانید کارها را کمی حساب‌شده‌تر جلو ببرید و سوء اثر چک برگشتی را با دردسر کمتری رفع کنید.
پیشنهاد ما به شما این است که خیلی منطقی با کسی که چک شما را برگشت زده صحبت کنید تا شاید راضی شود و مهلت بیشتری برای پاس کردن چک به شما بدهد. یعنی خارج از فضای بانک، با شخصی که از شما طلب دارد قرار بگذارید، لاشه چک را از او بگیرید و در عوض، یک چک جدید با تاریخ جدید بنویسید و آن را به او بدهید. سپس لاشه چک برگشت خورده را به بانک ببرید و درخواست رفع سوء اثر کنید.

روش دوم: رفع سوء اثر چک برگشتی درحالی که لاشه چک موجود نیست

البته همیشه هم خوش خوشانتان نیست و ممکن است بدشانسی بیاورید. راستش را بخواهید، گاهی پیش می‌آید که لاشه چک دود شده و در هوا محو می‌شود. طوری که هرچقدر هم که بگردید، نمی‌توانید اثری از آن پیدا کنید! حالا کاری هم نداریم چرا، ممکن است مثلا یکی آن را دزدیده باشد، آتشش زده باشد یا تکه‌تکه‌اش کرده باشد! فرقی ندارد چه بلایی سر لاشه چک آمده، مهم این است که فعلا در دسترس نیست و ما باید کارمان را بدون آن انجام بدهیم. در ادامه، می‌گوییم که چه کارهایی می‌توانید انجام بدهید تا بدون لاشه چک، سوء اثر آن را رفع کنید.

ارائه رضایت‌نامه محضری ذی‌نغع چک به بانک

اگر لاشه چک برگشتی در دسترس نباشد، یکی از کارهایی که می‌شود انجام داد، جلب رضایت ذی‌نفع چک است، یعنی کسی که می‌خواهد چک شما را نقد کند. اگر این فرد در دفترخانه اسناد رسمی حاضر شود و رضایت خودش را اعلام کند، شما می‌توانید آن رضایت‌نامه رسمی را به بانک ببرید و درخواست کنید تا سوء اثر چک برگشتی رفع شود.
واریز مبلغ چک به سپرده قرض‌الحسنه جاری
اگر همه راه‌ها را امتحان کردید و به بن‌بست خوردید و همه درها به رویتان بسته شد، می‌توانید از این روشی که الان قرار است به شما یاد بدهیم، استفاده کنید. اگر نه لاشه چک دم دستتان است و نه رضایت‌نامه محضری از ذی‌نفع چک دارید و نه می‌توانید کسی که چکتان را برگشت زده، پیدا کنید، بهتر است به بانک بروید و مبلغی که بر روی چک نوشته‌اید را در سپرده قرض‌الحسنه جاری واریز کنید. بانک این مبلغ را مسدود می‌کند و به کسی که از شما طلب دارد، خبر می‌دهد تا بیاید و پولش را پس بگیرد. اگر از این قضیه 5 روز بگذرد و آن شخص برای گرفتن پولش نیامد، بانک برای رفع سوء اثر چک برگشتی شما اقدام می‌کند. البته، این پول تا 24 ماه در حساب مسدود باقی می‌ماند تا ذی‌نفع چک بیاید و پولش را بگیرد.

ارائه حکم قضایی به بانک برای رفع سوء اثر چک برگشتی

یکی دیگر از روش‌هایی که می‌توانید از آن در مواقعی که لاشه چک را در اختیار ندارید، استفاده کنید، گرفتن حکم قضایی برای رفع سوء اثر چک برگشتی است. یعنی اگر بتوانید چنین حکمی را از مراجع قضایی بگیرید و آن را به بانک تحویل بدهید، بانک موظف است در اسرع وقت، سوء اثر چک برگشتی را از سوابق شما پاک کند.
پاک شدن خود به خودی سوء اثر چک‌های برگشتی از سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی
روش آخر به درد کسانی می‌خورد که به هر دلیلی به قضیه برگشت خوردن چک و رفع سوء اثر آن اهمیت نمی‌دهند و در مدتی که بانک مرکزی، بدحساب بودن آنها را به بانک‌ها و موسسات اعتباری دیگر اعلام می‌کند، مشکل خاصی برایشان پیش نیامده است. یعنی نیازی به تسهیلات بانکی مثل دسته‌چک و وام و... نداشتند و اقدامی برای رفع سوء اثر چک برگشتی نکرده‌اند. درنتیجه، این افراد سرشان گرم زندگی خودشان است و صبر می‌کنند تا 3 سال از قضیه بگذرد، آب‌ها از آسیاب بیفتد و خودبه‌خود، سوء اثر چک برگشتی از سامانه اطلاعات بانک مرکزی پاک شود.

چند روز وقت داریم تا برای رفع سوء اثر چک برگشتی اقدام کنیم؟

راستی! تا یادم نرفته این نکته را هم اضافه کنم که یک‌وقت فکر نکنید تا هر موقع که دلتان بخواهد وقت دارید تا برای رفع سوء اثر چک برگشتی اقدام کنید. نه این‌طوری‌ها نیست.
بعد از اینکه چکتان برگشت خورد، شما فقط 10 روز فرصت دارید که دست به کار شوید و برای رفع سوء اثر چک برگشتی، کاری بکنید. اگر در این 10 روز که مهلت دارید کاری نکنید، تمام اطلاعات مربوط به گواهی‌نامه عدم پرداخت را از طریق سامانه‌های موجود، در اختیار بانک‌ها، موسسات اعتباری و مردم قرار می‌دهد.

رفع سوء اثر چک برگشتی چند روز طول می‌کشد؟

اگر از یکی از روش‌های بالا کمک گرفتید و برای رفع سوء اثر چک برگشتی اقدام کردید، بانک موظف است تا در مدت 7 روز و اگر خیلی طول بکشد، نهایتا در مدت 10 روز، سابقه شما را پاک و سوء اثر چک برگشتی را رفع کند. در غیر این‌صورت، شما این حق را دارید که دوباره به بانک بروید و قضیه را خیلی جدی پیگیری کنید؛ چون به‌هرحال، این قضیه شوخی‌بردار نیست!

هزینه رفع سوء اثر چک برگشتی چقدر است؟

معلوم است که رفع سوء اثر چک برگشتی، مثل هر کار دیگری که انجام می‌دهیم، هزینه‌های خاص خودش را دارد. به‌هرحال بانک برای انجام کارهای اداری رفع سوء اثر چک برگشتی، باید هزینه‌ای دریافت کند؛ هرچند ناچیز. راستش را بخواهید هزینه‌ای که هر فرد باید برای رفع سوء اثر چک برگشتی بپردازد، آن‌قدرها هم زیاد نیست که بشود درباره آن بحث کرد، پس نگران نباشید. ولی به‌هرحال، خالی از لطف نیست که بدانید بانک برای این کار، 26 هزار تومان ناقابل از شما می‌گیرد. این هزینه شامل 12 هزار تومان پول برای ثبت چک برگشتی یا همان گواهی عدم پرداخت می‌شود به‌اضافه 14 هزار تومان دیگر برای رفع سوء اثر چک برگشتی. خب این هم از هزینه رفع سوء اثر چک برگشتی.

کلام آخر

اگر چکتان برگشت خورده و نمی‌دانید چگونه باید برای رفع سوء اثر چک اقدام کنید، مقاله بالا را به‌دقت بخوانید. در این مقاله تلاش کردیم تا به‌صورت جامع و کامل، آموزش‌های لازم برای رفع سوء اثر چک برگشتی را در اختیار شما قرار بدهیم. آیا این مقاله برای شما مفید بوده است؟

نظرات
نام
پست الكترونيک
وب سایت
متنی که در تصویر می بینید عینا تایپ نمایید
نظر
بيشتر
1400/9/10 چهارشنبه