آشنایی با بیمه وام و انواع آن

بیمه و انواع آن
نویسنده :نازنین ختمی تاریخ:1401/4/29
آیا تا به حال به ذهنتان خطور کرده است که اگر وام گیرنده قبل از پرداخت کامل وام فوت کند چه اتفاقی می‌افتد؟ بازماندگان فرد فوت شده باید اقساط باقیمانده را پرداخت کنند یا بانک از ضامن‌ها انتظار تسویه حساب خواهد داشت. یک راه حل دیگر نیز وجود دارد که آن اخذ بیمه وام است تا پس از فوت، مسئولیت پرداخت اقساط باقیمانده به دوش بازماندگان یا ضامن‌ها نیفتد.

بیمه وام چیست؟

این نوع بیمه گاهی با نام بیمه عمر مانده بدهکار شناخته می‌شود و در صورت فوت وام گیرنده، می‌تواند کمک حال بزرگی برای بازماندگان و ضامن‌ها باشد. در صورتی که وام گیرنده بیمه وام دریافت کرده باشد، شرکت بیمه‌کننده متعهد می‌شود تا اگر وام گیرنده قبل از تسویه حساب خود با بانک فوت کند، اقساط او را به موقع به بانک بپردازد. حال باید بدانید که چند نوع بیمه وام وجود دارد و شرایط دریافت آن چیست.

انواع بیمه وام

در کل، دو نوع بیمه وام وجود دارد: بیمه وام بدهکار و بیمه مرهونات بانکی.
در بیمه وام بدهکار، اگر وام گیرنده فوت کند، شرکت بیمه‌کننده باید اقساط باقیمانده را به صورت کامل به بانک یا مؤسسات مالی پرداخت کند. در چنین شرایطی دیگر از ضامن‌ها درخواست پرداخت وام نمی‌شود. در صورتی که وام نیمه کاره‌ای هم داشته باشید می‌توانید اقساط باقیمانده را بیمه کنید.
اگر برای ملکی که در رهن بانک است وام گرفته‌اید، باید بیمه آتش سوزی به ارزش وام گرفته شده خریداری کنید. با داشتن بیمه مرهونات بانکی اگر ملکی که در رهن بانک بوده بنا به دلایلی از جمله آتش سوزی، انفجار یا بلایای طبیعی دیگر دچار حادثه شود، شرکت بیمه‌کننده باید خسارت وارد شده را جبران کند.

شرایط دریافت بیمه وام

همانند بسیاری از تسهیلات دیگر، دریافت بیمه وام نیز شرایطی دارد که عبارتند از:
  • سن وام گیرنده تا زمان پایان اقساط کمتر از هفتاد سال باشد.
  • وام گیرنده اقساط معوقه یا جریمه دیرکرد نداشته باشد.
  • بیمه شامل افرادی که بر اثر جنگ، شورش یا حمله نظامی فوت کرده‌اند، نمی‌شود.

قوانین و مقررات

طبق ماده ۱۹۰ قوانین مدنی ایران، رضایت طرفین قرارداد به هنگام انجام هر نوع معامله‌ای الزامی است. پس وام گیرندگان باید خودشان برای خریدن بیمه وام بدهکار یا بیمه مرهونات بانکی تصمیم بگیرند و رضایت کامل داشته باشند. بانک به هیچ وجه حق ندارد تا شخصی را مجبور به خریدن بیمه وام کند یا شرط بگذارد که تنها در صورت خرید این نوع بیمه‌ها به وی تسهیلات داده خواهد شد. نکته‌ی مهمی که وجود دارد این است که خرید بیمه عمر فقط برای وام‌هایی که بدون ضامن پرداخت می‌شود اجباری است. طبق اعلامیه بانک مرکزی، بانک‌ها موظفند نسبت به بیمه عمر وام گیرنده در شرایط دریافت وام بدون ضامن اقدام کنند.
از طرف دیگر طبق مقررات موجود، بازماندگان فرد فوت شده مسئولیتی بر عهده دارند. آن‌ها موظفند تا ظرف ده روز از زمان فوت فرد بیمه شده به شرکت بیمه‌کننده اطلاع بدهند. نهایت زمان بیمه وام بدهکار برای فرد بیمه شده حداکثر چهار سال خواهد بود.
نکته قابل توجه دیگر این است که شرکت بیمه‌کننده هیچ تعهدی برای پرداخت اقساط باقیمانده وام افرادی که بیشتر از هفتاد سال سن دارند، ندارد.

جمع‌بندی

بیمه وام می‌تواند راهکاری برای پرداخت اقساط باقیمانده پس از فوت گیرنده‌ی وام باشد. در کل دو نوع بیمه وام وجود دارد که با خرید هر یک از آن‌ها، دیگر نیازی نیست که بازماندگان فرد فوت شده یا ضامن‌های وی نسبت به تسویه حساب وام اقدام کنند. شرکت بیمه‌کننده تحت برخی شرایط و قوانینی که مورد رضایت و تأیید فرد وام گیرنده به هنگام عهد قرارداد بوده است، مسئولیت تسویه حساب اقساط را با بانک یا مؤسسات مالی موردنظر پس از فوت وی به عهده می‌گیرد.

نظرات
نام
پست الكترونيک
وب سایت
متنی که در تصویر می بینید عینا تایپ نمایید
نظر
بيشتر
1400/9/10 چهارشنبه