موفقیت پروژههای ساختمانی نیازمند توافق دوجانبه کارفرما و پیمانکار است تا همه عملیات موبهمو و طبق برنامههای پیشبینیشده جلو برود. بسیاری از پروژههای سنگین ساختمانی به دلیل عدم خوشقولی و یا عدم تعهد کافی پیمانکاران به مرحله سودآوری نمیرسند و باعث بروز ضرر و زیانهای قابل توجهی خواهند شد.
از این جهت، تقریباً همه قراردادهای رسمی بین کارفرما و پیمانکار با ارائه یک ضمانتنامه معتبر شکل میگیرد تا میزان تعهد پیمانکار در قبال موفقیتآمیز بودن پروژه به صورت کامل تضمین شود. بدیهی است که نمیتوان روی ضمانتنامههای شفاهی و غیرکتبی یا ضمانتنامههای غیر معتبر حساب باز کرد؛ با این حال راه چاره دقیقاً چیست؟
سوژهای که هماکنون به موضوع مورد بحث ما تبدیل شده است، بررسی پروسه جلب اعتماد کارفرما برای عقد قرارداد یک پروژه تجاری است. ما قصد داریم تا در ابتدا با طرح مسئلهای ملموس در مورد تضمین کیفیت کاری پیمانکار، در مورد کاربرد ضمانتنامه حسن انجام کار و نحوه دریافت آن هم به صورت مفصل بپردازیم.
شاید کمتر کسی باشد که بداند پروسه دریافت چنین ضمانتنامهای کار چندان سختی هم نیست و میتوان با برخورداری از شرایط قانونی و عدم سوء سابقه مالی، در یک چشمبرهمزدن، کیفیت عملیات پروژهها را تضمین کرد.
با ما همراه باشید تا یکی از مهمترین و سختترین پروسههای موجود در عقد قرارداد بین پیمانکاران و کارفرمایان را زیر ذرهبین ببریم.
یکجفت خیال آسوده
پیمانکاری را تصور کنید که برای عقد قرارداد رسمی با یک کارفرما نیازمند ارائه یک ضمانتنامه معتبر است. کارفرما هم از او خواسته تا ضمانتنامهای کتبی که با اعتبار یک مرکز قابل اتکا ارزشگذاری شده است، ارائه کند. این کار دقیقاً شبیه به یک سوپاپ اطمینان برای انجام هرچه بهتر عملیات مورد نظر در قرارداد عمل میکند.
شاید اگر به چندصدسال پیش برگردیم، برای ساختن یک ساختمان، یک ارگ یا یک عمارت بزرگ نیازی به حصول اطمینان در مورد کیفیت کار پیمانکاران یا معماران وجود نداشت؛ اما حالا در قرن 21، اوضاع بسیار متفاوت است!
ضربالمثل "کار از کار عیب نمیکند" را که به خاطر دارید؟ همه ما وقتی که از این ضربالمثل استفاده میکنیم، میدانیم که برای اطمینان 100 درصدی از نحوه انجام شدن یک کار، باید یک تضمین هم وجود داشته باشد؛ اینطوری یک جفت خیال آسوده تا پایان انجام شدن کار مورد نظر وجود خواهند داشت.
از طرفی شما خودتان را در نقش یک کارفرما تصور کنید؛ کیفیت کاری و عمل کردن به تعهد پیمانکاران، برای شما چقدر اهمیت دارد؟ آیا این حق شما نیست تا برای اطمینان از نحوه عملکرد پیمانکار، از اعتبار یک ضمانتنامه ارزشمند استفاده کنید؟ حالا که همه این حقوق را برای کارفرما قائل هستید، باید سراغ مسیری بروید که در نهایت به دریافت یک ضمانتنامه حسن انجام کار معتبر ختم میشود.
بررسی 2 اتفاق ناگوار
به همین چندوقت پیش برمیگردیم؛ به اواخر بهار گذشته. احضاریهای به دست یک پیمانکار رسید، مبنی بر اینکه او موظف است تا در وقت تعیینشده، خود را به جلسه دادگاه برساند. متن احضاریه، شوکبرانگیز و غافلگیرانه بود؛ کارفرمای پروژه قبلی بابت عدم تعهد به قرارداد یا پیمان و همچنین عدم حسن انجام کار از او شکایت کرده بود. با پیگیریهای انجامشده و بررسی مفاد قرارداد پروژه قبلی، معلوم شد که حق با پیمانکار است و رای دادگاه به نفع او تغییر کرد.
کمی بعدتر یک اتفاق مشابه در رابطه با 2 شخص دیگر رخ داد؛ اینبار حق با کارفرما بود و او نمیتوانست عدم حسن انجام کار پیمانکار را به اثبات برساند. در ضمن، در صورت به اثبات رسیدن عدم پایبندی به تعهدات و یا عدم حسن انجام کار پیمانکار باز هم هیچ تضمینی وجود نداشت که به صورت مشخص از حقوق کارفرما دفاع کند. در نهایت هم کارفرما با حجم وحشتناکی از زیان مالی و همچنین عدم استقبال مشتریان با ساختمان بیکیفیتی که ساخته شده بود، روبهرو شد.
هر کدام از این 2 اتفاق به دلیل عدم وجود یک تضمین معتبر برای حسن انجام کار پیمانکار رخ دادند؛ اما ضمانتنامه حسن انجام کار، به جز تضمین منافع کارفرما چه سودی برای پیمانکار دارد؟ دقیقاً و به چه نحوی میتوان با تکیه بر ویژگیهای یک ضمانتنامه حسن انجام کار، در مقابل بروز عدم تعهدات یک پروژه ایستاد؟
یک تیر و چند نشان
ضمانتنامه حسن انجام کار از آن تیرهایی است که همزمان به چند نشان اصابت میکند. شاید به این فکر کنید که یک ضمانتنامه معتبر برای تضمین حسن انجام کار فقط برای کارفرما مفید خواهد بود؛ در صورتی که این تنها بخشی از تمام ماجراست! یک ضمانتنامه معتبر که با پشتوانه یک منبع معتبر مثل بانک صادر میشود، همان چیزی است که هم اعتبار پیمانکار و هم حقوق قانونی کارفرما را تامین میکند.
ضمانتنامه حسن انجام کار که با پشتوانه یک بانک معتبر، ارزشمند میشود، حاوی متن مورد توافق پیمانکار و کارفرما درمورد وقوع احتمالی تخلف یا عدم حسن انجام کار از سمت پیمانکار است. در ادامه، پیمانکار با توجه به میزان وجه نقد یا وثیقهای که به بانک ارائه میدهد، مبلغی به عنوان تامین ضرر و زیان کارفرما مشخص میشود. در نهایت، بانک مورد نظر با برعهده گرفتن ضمانت قرارداد بین پیمانکار و کارفرما، به ضمانتنامه اعتبار میبخشد تا هیچ دغدغهای در رابطه با وقوع مشکلات احتمالی وجود نداشته باشد.
ضمانتنامه حسن انجام کار بانک سامان
برای تکیه بر یک اعتبار بیحدوحصر بهتر است روی ضمانتنامه حسن انجام کار بانک سامان حساب ویژهای باز کنید. اینجا در بانک سامان میتوان با توجه به میزان وثیقهای که به عنوان پیمانکار و برای صدور ضمانتنامه ارائه میدهید، تضمین بگیرید. یکی دیگر از ویژگیهای ضمانتنامه اجرای تعهد بانک سامان، امکان دریافت این تضمین معتبر به صورت سالانه است.
شما میتوانید با مراجعه به یکی از شعب بانک سامان و ارائه مشخصات و مفاد پیمان یا قرارداد بین خود و کارفرما، برای صدور یک ضمانتنامه معتبر که به اصطلاح مو لای درزش نمیرود، اقدام کنید. در ضمن، خبر خوب بعدی این است که کارمزدهای این بخش از خدمات بانک سامان، با توجه به وثایق و تضمیناتی که ارائه میشوند، تعیین میشوند و میتوان روی چنین انعطافی با خیال راحت تکیه کرد.
بانک سامان با بهرهمندی از سامانههای هوشمند، قابلیت استعلام ضمانتنامه حسن انجام کار را به صورت الکترونیکی فراهم کرده است تا امکان بررسی اعتبار ضمانتنامه در هر زمانی ممکن باشد.
جمعبندی
با در نظر گرفتن همه مطالبی که ذکر شد، بیایید یکبار دیگر به هر 2 اتفاقی که برای کارفرما و پیمانکار افتاده بود، برگردیم. همان پیمانکاری که به دلیل عدم اجرای تعهد در پروژه، با شکایت کارفرما به دادگاه احضار شده بود را در نظر بگیرید؛ فرض کنید که این پیمانکار در روز عقد قرارداد با کارفرما، یک ضمانتنامه حسن انجام کار با تضمین بانک سامان داشت. در آنصورت، حتی در صورت وقوع تخلف از سوی پیمانکار، با توجه به وثیفه و وجه نقد، تمام زیان توافقشده با کارفرما پرداخت میشد.
با توجه به اینکه برای دریافت ضمانتنامه نباید هیچ اثری از چک برگشتی یا بدهیهای جاری پرداختنشده در سوابق پیمانکار وجود داشته باشد، صدور ضمانتنامه حسن انجام کار به منزله تایید سلامت مالی پیمانکار است. به عبارتی دیگر، صدور ضمانتنامه اجرای تعهد برای یک پیمانکار از طرف بانک سامان به معنای اعتباربخشی به سابقه و فعالیت پیمانکار است. حالا مطمئنم که همهچیز در رابطه با مفیدبون ضمانتنامه حسن انجام کار برای هر 2 طرف پیمانکار و کارفرما روشن شده است.